

Özel Haber : Erdal Divriklioğlu
CHP Bergama İlçe Başkanı İsmail Durmaz, İller Bankası’ndan gelen 22 milyon TL civarı payın 15,5 milyon TL’sinin kesildiğini belirterek, bu durumu Cumhuriyet Halk Partili belediyelere yönelik bilinçli bir engelleme politikası olarak değerlendirdi.
Bergama Belediyesi’nin aylık gelirlerinin büyük bir kısmını oluşturan İller Bankası payının bu ay neredeyse dörtte üçünün kesildiğini vurgulayan CHP Bergama İlçe Başkanı İsmail Durmaz, iktidarın “silkeleyin bunları” talimatıyla CHP’li belediyeleri hizmet yapamaz duruma getirmeye çalıştığını ifade etti. Durmaz, bunun bilinçli bir politika olduğunu söyledi.
değerlendiren İsmail Durmaz, “Bergamalılar ya da Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan vatandaşlarımız, bu süreçte yaklaşık 2017’den bu yana işçisi, memuru, emeklisi, çiftçisi, köylüsü, kentlisi herkes zor bir süreçten geçiyor. Ülke yönetilemiyor, herkes zor durumda,” değerlendirmesinde bulundu.
Durmaz, “Bugün çarşıya çıkıp baktığınızda emekliler iş arayışında. Şurada yarım saat imza standında durdum az önce. En az 4-5 tane emekli ‘bizim sigorta masrafımız, giderimiz yok, bize göre bir iş yok mu?’ diye soruyor. İnsanlar geçinebiliyor olsa bu şekilde iş aramazlar,” diyerek ekonomik zorlukların toplumun her kesimini etkilediğini vurguladı.
Kendisinin de çiftçi olduğunu belirten Durmaz, çiftçilerin durumunu şu sözlerle anlattı: “Çiftçi batmış vaziyette şu anda. Geçtiğimiz yıl domates biber ekenlerin başına gelenleri duymuşsunuzdur. Domates biber ekenler bir dönümde 50 bin TL’ye yakın zarar ettiler. Bazıları 3 milyon, kimileri 5 milyon civarında zarar etti. Bunun kötü tarafı da, zaten ellerinde parası olup da zarar etseler ‘kardan zarar ettik’ derler. Bunlar çekmiş oldukları kredilerle, tarım kredilerden, tariş’ten veyahut da özel bankalardan aldıkları kredilerle bu işlerini çevirmeye çalışıyorlardı. Ürün para etmeyince, alan satan olmayınca çiftçi de haliyle battı, iflas etti.”
Durmaz, tarımsal girdi maliyetlerinin bir yıl içinde üç katına çıktığını, ancak ürün fiyatlarının aynı kaldığını belirterek, “Üretim maliyetleri çok yüksek. Bu sadece çiftçide ya da köylüde değil, her yerde aynı. Sanayide de aynı, ticaret yapanda da aynı. Dışarı çıkıp gördüğünüzde görüyorsunuz ki insanlar perişan halde,” dedi.